Skip to main content

Regio Drenthe

Op donderdag 17 maart 2022 vond in het Atlas Theater in Emmen het 'LATER-symposium Drenthe' plaats. Ruim 170 professionals die in Drenthe met- of voor ouderen werken kregen via sprekers, workshops, videoportretten, foto's en dialoog een kijkje in de belevingswereld van LHBTI-ouderen. Een interactieve middag die in het teken stond van verbetering van de zichtbaarheid en het toekomstperspectief van regenboogouderen in Drenthe.

Bekijk hieronder de video en foto's voor een terugblik op de dag. Of ga zelf in Drenthe aan de slag om regenboogouderen een veilige omgeving te bieden met behulp van een van de vervolgactiviteiten. 

Vragen of opmerkingen over het project LATER in Drenthe? Mail naar ouderen@cocgd.nl.

SYMPOSIUM

Het ‘LATER-symposium Drenthe’ werd georganiseerd voor professionals in de provincie Drenthe die in de uitoefening van hun beroep te maken hebben met ouderen. Dagvoorzitters Wesley Struik en Mark Gils presenteerden een interactief plenair programma met sprekers als Hans Kuipers (Provincie Drenthe), Marcel van der Meulen (Zorggroep Drenthe) en Guido Rink (Gemeente Emmen), een panelgesprek, muziek van 'Aal Goud?' en filmportretten van regenboogouderen gemaakt door documentairemaker Sebastiaan Kes. Daarnaast lieten ook de fototentoonstelling van fotograaf Jaap de Jonge en een ruim aanbod aan workshops deelnemers kennismaken met LHBTI-ouderen. 

Workshops:
- LHBTI-vriendelijke Zorg / Roze Loper - door Marjet Bos
- Transgender Ouderen - door Willemijn Ahlers
- Persoonsgerichte Zorg - door Gerben Bergsma
- Chosen Family - door Gerard Robben en Barbara van de Burg
- Intimiteit & Seksualiteit - door Ingrid van Kempen
- Cultuur, Complexiteit, Coming Out & Coming In - door Jannie Limburg

Het ‘LATER-symposium Drenthe’ werd georganiseerd door een projectgroep bestaande uit lokale regenboogouderen en vertegenwoordigers van COC Groningen-Drenthe, Stichting ARA, Roze 50+, Stichting JURA en Stichting Human Focus. Met financiële steun van onder meer Provincie Drenthe en Stichting Icare.

Terugblik

Fotograaf Ingeborg Tel en videograaf Oscar Schutz legden het symposium in het Atlas Theater vast op camera. Klik hieronder op de video en scroll door de foto's voor een impressie van de middag.

Vervolgactiviteiten

Voor deelnemers aan het symposium die binnen hun organisatie of werkgebied zelf actief aan de slag willen om regenboogouderen een veilige omgeving te bieden, worden in regio Drenthe onderstaande vervolgactiviteiten aangeboden:

FOTO EXPOSITIE LATER
Tijdens het symposium was een foto expositie te zien van fotograaf Jaap de Jonge. Hij portretteerde één jongere en zestien ouderen uit Drenthe en Groningen, en ging met hen in gesprek over hun ‘toekomst’. Hoe kijken zij als homoseksuele man, lesbische vrouw of transgender persoon naar ‘later’? De expositie bestaat uit 9 roll up-banners en is te huur om op locatie - in uw instelling of bedrijf - tentoon te stellen. Meer informatie: COC Groningen & Drenthe, via info@cocgd.nl.

AAL GOUD?
Tijdens het symposium was muziek te horen uit het liedjes- en verhalenprogramma ‘Aal goud?... elk en ain zichzulf?!’ oftewel ‘Alles goed?... iedereen zichzelf?!’ van Roze 50+ ambassadeur Marjet Bos, zanger Klaas Spekken en pianist Tony Hoyting. Dit interactieve programma laat het publiek op een toegankelijke manier kennismaken met de geschiedenis en leefwereld van met name lesbische, homoseksuele en transgender ouderen. ‘Aal goud?’ treedt op in zorg- en welzijnsinstellingen voor zowel bewoners en hun familie, zorgmedewerkers, vrijwilligers en leden van Cliëntenraden. Reserveringen en informatie bij Marjet Bos via: roze50plusoldambt@xs4all.nl, 06-20716469 of via de website.

LHBTI+ TRAINING VOOR PROFESSIONALS
COC Groningen & Drenthe biedt trainingen aan voor iedereen die in hun werk te maken heeft (of kan krijgen) met seksuele en/of genderdiversiteit. Tijdens de trainingen wordt o.m. de betekenis en inhoud van de verschillende aspecten van LHBTI+ uitgelegd, aandacht besteed aan hoe seksuele diversiteit beter bespreekbaar gemaakt kan worden, hoe een fijne sfeer gecreëerd kan worden en hoe je omgaat met bijvoorbeeld een ‘coming out’. Interesse in- of vragen over de training voor professionals? Mail naar: educatie@cocogd.nl.

ROZE LOPER
De 'Roze Loper' is een gecertificeerd keurmerk dat aangeeft dat een zorg-of welzijnsinstelling LHBTI-vriendelijk is in haar zorgverlening en zorgbeleid. Zorg en welzijnsinstellingen die met de Roze Loper aan de slag willen worden begeleid door Roze 50+ ambassadeurs. Meer informatie: www.rozezorg.nl of neem contact op met Marije Lugtmeier (Drenthe) via 06 20429455 / marije.lugtmeier2@gmail.com of Marjet Bos (Groningen) via 06 20716469 / roze50plusoldambt@xs4all.nl.

VIDEOPORTRETTEN
Tijdens het symposium werden videoportretten vertoond van 'Mike & Susan / Zuid Drenthe' en 'Martijn / Assen', gemaakt door documentairemaker Sebastiaan Kes. De videoportretten zijn op aanvraag beschikbaar voor instellingen of organisaties die de films (in besloten kring) willen vertonen om het thema LHBTI-ouderen bespreekbaar te maken. Voor aanvragen en meer informatie: info{a}stichtinghumanfocus.nl.

Ook in Drenthe

Project LATER ondersteunt bestaande initiatieven, organisaties en activiteiten in de regio Drenthe die zich inzetten voor regenboogouderen. Hieronder een overzicht.

Activiteiten in Assen en Emmen:

LHBTI-Regenboogcafé
Elke 1e zondagmiddag van de maand van 15.00 – 17.00 uur in Antje’s Taverne, Kloekhorstlaan 12, 9401 BD, Assen / Organisatie door Stichting Asser Regenboog Alliantie & Roze 50+ Drenthe (Contact? Zie onder)

Ontmoetingsmiddag voor LHBTI 50 plussers
Elke 3e woensdag van de maand van 14.00 – 16.00 uur bij De Vijverhof, Vredeveldseweg 75,9404 CC Assen / Organisatie door Roze 50+ Drenthe (Contact? Zie onder)

Bijeenkomst LHBT Emmen
Elke 1e woensdagavond van de maand van 19.30 - ca. 23.00 uur in het theehuis 't Volk van Grada, Noordeind 21, 7815 PB, Emmen / Organisatie door Stichting LHBT Emmen (Contact? Zie onder)

Organisaties:

Stichting Asser Regenboog Alliantie 
Contactpersoon: Jaap de Jonge
E-mail: info@stichtingara.nl 
Website: www.stichtingara.nl

Roze 50+ Drenthe
Contactpersoon: Marije Lugtmeier
E-Mail: marije.lugtmeier2@gmail.com

Stichting LHBT Emmen
Contactpersonen: Wim Helder: 06-22878388 en Joyce Snel: 06-29795391
E-mail: stichtinglhbtemmen@gmail.com
Website: www.lhbtemmen.nl

COC Groningen & Drenthe
Contactpersoon: Tabitha Hofmeijer
E-mail: ouderen@cocgd.nl of info@cocgd.nl
Website: www.cocgd.nl

Kijk voor de meest actuele informatie over de activiteiten en organisaties op de website van de organiserende partij(en) of neem contact op met de genoemde contactpersonen. 

Partners